torsdag 18 mars 2010

En förtrogen vän


Veckor hade passerat, kanske månader, han visste inte. Han var dammig, hans hår var stripigt och han luktade av torka och ingrodd svett. Det här diket hade varit hem i ett par dagar men nu ville han vidare, kanske ett par byar till.
   Den senaste tiden hade han levt på insekter och några torra frukter nån måste ha tappat på vägen till marknaden för länge sen. Magen skrek när han reste sig från det döda gräset i diket; de första veckorna hade den vägrat att behålla nåt av det han tvingat sig att äta. Vatten var svårt att hitta men han lyckades få i sig så han klarade sig från diken och leriga vattenpölar som en gång varit sprudlande bäckar och djupa tjärnar. Torkan krävde offer i hela skapelsen och aldrig hade han hört talas om en torka som varat så länge som nu. En torka som berövat honom allt han ägde och allt han älskade.
   Han hade passerat många byar och ett par städer på vägen hit men inte i någon hade han sett några människor. Några schakaler, ett och annat vårtsvin men utöver det dött. Tomma låd- och brädskjul mitt bland de moderna betongbyggnaderna skvallrade om att någon försökt stanna här och där men de hade hunnit försvinna innan han hann fram. Det måste finnas några överlevande nånstans, hela världen kunde inte gått under. Men hur länge han orkade fortsätta på sin minimala diet under den obarmhärtiga solen?

Väl uppe ur sitt torra bo spanade han med trötta ögon längs vägen. Som en svart, ångande spegel i den stekande hettan sträckte den sig rakt bort mot där solen gått upp. Sprucken och dammig var den hans väg mot hoppet, mot den eventuella civilisationen.
   Stapplande började han dagens resa. Hopplösheten tryckte honom, som varje morgon, men han fokuserade på vägen och pressade med ett sista uns mental kraft bort alla tankar som hotade honom. Ännu en dag utan vatten, utan mat, utan mål. Det dröjde inte länge innan blodsmaken kom till honom som en förtrogen vän men han fortsatte framåt, ständigt framåt.

6 kommentarer:

  1. Trots kortare koncentrerade meningar så har du skapat en dröjande lugn känsla i texten som sakta följer din HP längs med vägen. Hopplösheten du skildrar känns verkligen och jag undrar hur han egentligen klarat sig, vad är det han fått i sig, hur håller han sig 'levande' på det skitiga vattnet. (ett tag funderade jag på om han var ett "det" av ngt slag och inte ngn människa :-)

    SvaraRadera
  2. Mycket målande beskrivning av en skrämmande situation. Bra!!!

    SvaraRadera
  3. Tänkte samma sak som Escargot att det inte var en människa utan en... ja kanske enn "alien" eller så. Bra undergångsstämning i berättelsen, känns som en film, en otäck framtidsskildring (ungefär som road warriors var på sin tid).

    SvaraRadera
  4. Ja, det här var bra. Energi i språket, intresset hölls levande.

    SvaraRadera
  5. Mycket bra text, fångande. Rytmen, känslan avspeglar huvudpersonens hopplöshet.
    Nästa steg, om det vore min text (eftersom jag är på pethumör och du uttryckligen bett om kritik! :-), vore att försöka ta själva språket ännu närmare känslan, komma ännu mer "in i" huvudpersonen. Kanske kortare, fattigare meningar. Vem är det eg. som känner att han luktar? Och kanske moderna ord som "diet" och "mental kraft" sticker ut i en text som också innehåller "skapelse" och "vårtsvin"? (jag håller på vårtsvinet:-)
    Bara några spontana funderingar. Men gillar, som sagt!

    SvaraRadera
  6. Ja, detta är väldigt bra. Första meningen och så är man fast. Undrar var man är och vem han är. Tänker först urinvånare, sen saga, sedan framtidskatastrof. Tycker om ditt språk. Riktigt bra, som sagt!

    SvaraRadera